Column Leids Nieuwsblad juli

Home » Nieuws » Column Leids Nieuwsblad juli

“Ons team bestaat uit betrokken specialisten die u professioneel terzijde staan”

Column Leids Nieuwsblad juli

14 juli 2023

Voor het Leids Nieuwsblad van deze week heeft Manon Renken een column geschreven over wat te doen met de honden. Een actueel thema uit onze praktijk van het personen- en familierecht en erfrecht. Een kijkje in het leven van Manon en haar praktijk.

WAT DOEN WE MET DE HONDEN?

Het is bijna zover. Vakantie! Het is de afgelopen periode een drukte van jewelste geweest. Gelukkig werkt ons team als een geoliede machine en kunnen we die drukte daardoor goed aan, maar we snakken naar even helemaal niks. De één zoekt dat in Friesland en de ander in Duitsland. De derde laat het aan de kinderen over, waar er genikst gaat worden en wij gaan over twee weken naar Spanje. Onder ‘wij’ vallen dit jaar manlief, zijn twee honden en ik. Zíjn honden, je leest het goed. Zouden M en ik gaan scheiden, dan is tussen ons heel duidelijk met wie de honden meegaan.

Dat is niet bij alle scheidende stellen met huisdieren het geval. Ook in onze scheidingspraktijk wordt wel eens over honden en katten geruzied. Een enkele keer over een konijn en ik kan me een zaak herinneren met een papegaai in de hoofdrol.

Dieren worden door de wetgever gezien als een ‘zaak’. Net zoals een bankstel of een kast. Als je in gemeenschap van goederen gehuwd bent, dan behoort een hond dus tot die gemeenschap. Bij een echtscheiding moet er dan verdeeld worden. Rechters stellen een dier overigens niet helemaal gelijk aan een bankstel, maar zien het als een ‘van mensen afhankelijk levend wezen met een eigen belang’. Bij een beslissing aan wie een hond toekomt, worden dus niet alleen de belangen van de baasjes afgewogen maar telt het belang van de hond ook mee. Naast het vaststellen aan wie de hond toekomt, kan je de rechter ook vragen om een omgangsregeling vast te stellen.

Ik ben dus geen hondenmens, maar M wel. En die eigenschap heeft hij aan onze jongens doorgegeven. Moest ik er vroeger niet aan denken, om een hond te hebben, inmiddels lopen er twee viervoeters door ons huis en weet ik door mijn gezinsleden dat de band tussen mens en dier sterk kan zijn. Tegenwoordig lukt het mij hierdoor om mijn cliënten serieus te nemen, als zij tijdens een mediation aangeven een omgangsregeling voor hun huisdier te willen bespreken.

Hoe ik thuis met de honden omga en zij met mij? Wij gedogen elkaar. Wij dulden elkaar als lid van de roedel c.q. het gezin, maar weten dat we niet bij elkaar hoeven aan te kloppen voor aandacht. Als ik ze dan een keer uitlaat of eten geef, zijn ze stomverbaasd. De buren trouwens ook. Gaat het wel goed met M, vroeg eens een buurman, toen ik met de honden buiten liep. Nee, het ging niet goed met hem. Hij lag met zware griep op bed. Het ging overigens op dat moment ook niet goed met mij, want gedogen is één, het oprapen van een hondendrol met een dun plastic zakje is iets heel anders.

Meer nieuws

Wij zijn u graag van dienst!

Andere vraag?
Bel 071 – 512 60 50