“Ons team bestaat uit betrokken specialisten die u professioneel terzijde staan”
Column Leids Nieuwsblad maart
14 maart 2024
Mijn kind is beroemd op Instagram, wat nu?!
Een column van mr. Nadia Bosma in het Leids Nieuwsblad.
We weten inmiddels dat ons nichtje op donderdagavond pianoles heeft, op zaterdagochtend naar turnles gaat en op zondagmiddag leuke dingen gaat ondernemen met mams. Haar wekelijkse programma is ons – en overigens ook de rest van Nederland – inmiddels bekend. Niet omdat ons nichtje over haar lessen vertelt, zij is immers nog maar 5 jaar oud. Nee, wij worden allen goed op de hoogte gehouden door middel van de sociale media kanalen van papa en mama.
We kennen allemaal wel iemand in de omgeving die het hele sociale leven – en dan voornamelijk het sociale leven van de kinderen – op de socials deelt. Het kan verleidelijk zijn om de omgeving mee te laten genieten van de successen van ons kind. Ik ken dit maar al te goed. Mijn eigen erfgenaam (lees hier: een hondje van 3 kilogram) staat ook te glanzen op zijn eigen Instagrampagina. Uiteraard is een inbreuk op de privacy van een (menselijk) kind vele malen groter. En wat als jij als ouder helemaal niet wilt dat het leven van jouw kind uitgebreid wordt gedeeld?
De vFAS[1] heeft in het meest recente ouderschapsplan een hoofdstuk opgenomen omtrent het gebruik van sociale media. Indien uw partner groot fan is van de socials en jullie in een echtscheiding liggen, kan het relevant zijn om stil te staan bij dit soort onderwerpen. Zeker wanneer kinderen nog jong zijn en zij zelf hun mening omtrent sociale media en hun privacy nog niet voldoende kunnen vormen, lijkt het mij van belang om deze kinderen in bescherming te nemen en afspraken omtrent het gebruik van sociale media vast te leggen in een ouderschapsplan.
Als ouders kunnen jullie afspreken voorzichtig om te gaan met sociale media als het gaat om informatie, foto’s, verblijfplaats en relaties met anderen. Ouders kunnen bijvoorbeeld afspreken dat voor de publicatie van foto’s toestemming van beide ouders noodzakelijk is. Daarnaast kunnen ouders bespreken of de kinderen (en vanaf welke leeftijd) gebruik mogen maken van sociale media en vanaf welke leeftijd het kind een smartphone of laptop zal krijgen.
Sociale media zijn razend populair vandaag de dag. Wees u er dan ook van bewust dat u afspraken omtrent dit onderwerp kunt vastleggen in een ouderschapsplan.
Het zal niet als een verrassing komen dat ik geen groot fan ben van het delen van het hele leven van een kleintje via sociale media. Indien u – na de gemaakte afspraken – dan nu niets meer te doen heeft op social media, bekijk dan onze socials via @defamiliekameradvocaten. Uiteraard bent u ook altijd van harte welkom om de kiekjes van mijn hond te bekijken en in grote getalen te liken.
Mr. Nadia Bosma
Advocaat bij de Familiekamer Advocaten & Mediators
[1] vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators