“Ons team bestaat uit betrokken specialisten die u professioneel terzijde staan”
Column Leids Nieuwsblad april
11 april 2024
Partneralimentatie betalen? Nou liever niet…
Een column van mr. Nadia Bosma
Toen ik deze maand bij mijn vader inspiratie op wilde doen voor deze column, was het onderwerp snel gevormd: “Waarom moeten ex-partners nou eigenlijk partneralimentatie betalen? En hoe lang? Is dat niet oneerlijk, als je na twee jaar huwelijk ineens de rest van je jaren iets verschuldigd bent?” Partneralimentatie is hot topic. Op verjaardagen gaat het er vaak over (zeker als ze horen wat voor werk ik doe), je wordt er al zappend mee geconfronteerd ’s avonds laat, waardoor je ineens niet meer weg kan kijken van Shownieuws (ik spreek uit ervaring) of een verre kennis vertelt je over dat enorme bedrag wat hij maandelijks aan ex-lief verschuldigd is. Iedereen lijkt een mening te hebben over partneralimentatie. Maar hoe zit het nou écht?
Op grond van de wet dient de ex-echtgenoot aan de andere echtgenoot een uitkering tot levensonderhoud te betalen, indien deze echtgenoot niet voldoende inkomsten heeft om in zijn of haar levensonderhoud te voorzien, noch deze inkomsten in redelijkheid kan verwerven. Uitgangspunt van partneralimentatie is dat beide echtgenoten de levenstandaard, zoals die was ten tijde van het huwelijk, zo veel mogelijk voort kunnen zetten, ook na de scheiding. De huisman die dus altijd met zijn miljonairsvrouw een luxe leven heeft geleid, mag na het huwelijk niet ineens geheel zonder inkomsten aan zijn lot overgelaten worden. Na de scheiding vervalt de plicht om (financieel) voor elkaar te zorgen dus niet geheel.
De vaststelling van de hoogte van het bedrag is maatwerk. Wat is bijvoorbeeld de ‘behoefte’ van die huisman? Vallen hier de maandelijkse kosten van zijn schoonheidsspecialist, zijn dure sigaretten en het onderhoud van zijn cabriolet onder? Aan welk leven is iemand intussen gewend en in hoeverre kan deze persoon zelf de benodigde inkomsten verwerven? Daarnaast is de ‘draagkracht’ van de onderhoudsplichtige van belang. Want kan de miljonairsvrouw de maandelijkse bijdrage aan haar ex wel dragen? Uit een dure villa vloeien maandelijkse woonlasten voort en de kosten gemaakt ten behoeve van de kinderen dienen ook te worden meegewogen. Daarnaast dient deze partner ook zelf haar gewende leven te kunnen voortzetten.
Daarnaast bestaat er verwarring over de duur van de betaling. Sinds een aantal jaren dient de alimentatieplichtige alimentatie te betalen voor een termijn gelijk aan de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van vijf jaren. Dit gegeven kan anders zijn indien de partners jonge kinderen (van jonger dan 12 jaar) hebben of in bepaalde gevallen waarin de alimentatiegerechtigde al dichtbij zijn of haar pensioengerechtigde leeftijd is.
Blijf dus vooral niet zitten met vragen over partneralimentatie. Indien je gaat scheiden, kunnen wij jou verder informeren over de duur van de verplichting en de hoogte ervan. Stel je mening ook vooral een beetje bij. Maximaal 5 jaar is geen eeuwigheid en dat aanzienlijke bedrag van die verre kennis, moet vaak met een korrel zout genomen worden.