“Ons team bestaat uit betrokken specialisten die u professioneel terzijde staan”
Column Leids Nieuwsblad juli
11 juli 2024
Een column van mr. Nadia Bosma in het Leids Nieuwsblad.
(Sociale) media kunnen mooie ontwikkelingen teweegbrengen. Zo bestaat er al lang wereldwijd aandacht voor biologische en duurzame manieren van leven en vooral voor de begrippen ‘natural’ en ‘non-toxic’. Een mooie ontwikkeling! Maar als doorgewinterde Instagramgebruiker weet ik ook als geen ander dat deze positieve ontwikkelingen ook andere – problematischere – trends voortbrengen. Denk aan de ‘anti-zonnebrand’ en ‘anti-vaccinatie’ ontwikkelingen. Het staat iedereen vrij om beslissingen te nemen over diens eigen leven, maar wat nou als jij het als kind niet met je ouders eens bent?
Misschien snijd ik hier een wat gevoelig onderwerp aan. De ‘anti’ trends zijn namelijk volop in aankomst en ook veel ouders in Nederland kiezen er – om welke reden dan ook – voor om deze informatie toe te passen. Iedereen mag hier uiteraard zijn of haar eigen opvattingen over hebben. Zo ook ik! Toen ik nét op de middelbare school zat, vertelde één van mijn vriendinnen mij na de biologieles dat ze, naar aanleiding van de les, zat met een dilemma. Zij vertelde mij dat zij al die inentingen nooit heeft gekregen én dat zij ook de splinternieuwe (en toentertijd hottopic) vaccinaties niet mocht. Kon ze die niet gewoon (alsnog) nemen, zonder medewerking van haar ouders? Ik had geen idee en we gingen over tot de orde van de dag.
Vorige maand stond ik al even stil bij de leeftijd van 18 jaar. Uiteraard doen zich vóór het 18e levensjaar ook al een hele hoop veranderingen voor. Vanaf het moment dat een kindje wordt geboren, heeft het veel verschillende rechten. In artikel 1 van het Kinderrechtenverdrag (het IVRK) staat vermeld dat het verdrag van toepassing is op ieder mens jonger dan 18 jaar. Naast dit verdrag bestaan er ook veel wetten die zien op de rechten van kinderen.
Ongeacht de leeftijd, is het van belang dat er geluisterd wordt naar de mening van een kind. Zodra een kind 12 jaar oud wordt en een rechter een beslissing moet nemen omtrent dat kind, dan wordt zijn/haar mening meegewogen. Dat geldt ook in de medische kindzorg. Kinderen hebben zelf recht op informatie en mogen zelf beslissen of zij een behandeling wensen of niet. Ouders worden natuurlijk in dit proces betrokken, maar een arts moet goed luisteren naar de wensen van een kind. Vanaf het moment dat een kind 16 jaar wordt, mag een kind zelfstandig beslissen over medische behandelingen.
Kon ik maar even terug in de tijd. Dan zou ik mijn 12-jarige vriendin kunnen vertellen dat zij veel verschillende rechten heeft en het belangrijk is dat er naar haar geluisterd wordt. Zowel door haar ouders, maar ook door andere partijen, zoals rechters, artsen en docenten.
Voel jij je als kind niet gehoord of heeft u vragen over kwesties met betrekking tot uw kind? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.