Getrouwd met een golddigger? Wat nu?!

Home » Nieuws » Getrouwd met een golddigger? Wat nu?!

“Ons team bestaat uit betrokken specialisten die u professioneel terzijde staan”

Column Leids Nieuwsblad oktober

31 oktober 2024

Een column van mr. Nadia Bosma in het Leids Nieuwsblad.

De afgelopen tijd lees ik er weer veel over. En of dat nou ligt aan het 37ste seizoen van 90 Days Fiancee, het nieuwe seizoen van Gooische Vrouwen wat bijna van start gaat (Claire zou inmiddels ook mediator zijn geworden!), of dat een welgestelde helpende hand simpelweg erg aantrekkelijk is in deze economie, duidelijk is wel: het trouwen én scheiden van vermogenden is weer hottopic in de media.

Artikelen met titels als ‘Gehuwd met een golddigger? Wat nu?!’ zijn makkelijk op het internet te vinden. Alhoewel ik een persoonlijke afkeer heb tegen het woord ‘golddigger’, is de strekking van dit soort artikelen juist: héél voorzichtig doet zich een ontwikkeling voor in de echtscheidingspraktijk. Uiteenlopende afspraken in huwelijkse voorwaarden gaan niet altijd meer zondermeer op, wanneer de echtlieden al na twee jaar weer een punt zetten achter hun liefdesverhaal. En ook op het gebied van partneralimentatie hoeft de hele rijke partner niet altijd meer tot maximale diepte in de portemonnee te tasten.

Om het geheugen allereerst even op te frissen: hoe zat het ook alweer met partneralimentatie. De wetgever gaat ervan uit dat door het huwelijk een zekere mate van ‘lotsverbondenheid’ ontstaat. Beide echtgenoten behoren hun ‘welstand van het huwelijk’ voort te kunnen zetten na de echtscheiding. Hiertoe hebben de echtgenoten behoefte. Indien één van de echtgenoten zelfstandig niet voldoende draagkracht heeft om in zijn of haar behoefte te voorzien, is het aan de andere echtgenoot om hierin bij te springen.

Dit betekent echter niet dat de ex van een zeer vermogend persoon achterover kan leunen. De ‘behoeftigheid’ van een persoon is immers van belang. Want is het wel redelijk om de nieuwste Range Rover te blijven rijden en niet te werken terwijl de kinderen al het huis uit zijn? Uiteraard is de verdiencapaciteit van die persoon ook van belang: hoe veel kan iemand zelf verdienen?

Dus ja, puur en alleen trouwen voor het geld heeft niet altijd het gewenste effect. Gaandeweg komt er meer nadruk te liggen op de verdiencapaciteit en het kunnen interen op het eigen vermogen, waardoor de partneralimentatie na de scheiding soms ongelukkiger uitvalt dan verwacht. Vanuit de alimentatieverzoeker gezien dan. Ook huwelijkse voorwaarden houden niet altijd en volledig stand. Daarnaast zie ik, toch wel met een glimlach, dat met ‘golddigger’ steeds vaker niet de vrouw in kwestie wordt bedoeld. Ja, er blijven rijke meneren, al dan niet van middelbare leeftijd, die ‘gestrikt’ worden door jonge mooie vrouwen, maar andersom komt toch ook echt voor.

De moraal van het verhaal is en blijft: denk goed na met wie jij in het huwelijksbootje stapt. Want in sommige gevallen zinkt de zak met goud samen met het bootje naar de bodem.

Meer nieuws

Wij zijn u graag van dienst!

Andere vraag?
Bel 071 – 512 60 50