“De Familiekamer Advocaten & Mediators organiseert periodiek de Familiekamer Kunstprijs”
Kunst
Familiekamer Kunstprijs 2016
De Familiekamer Advocaten en Mediators heeft voor de derde keer de Familiekamer Kunstprijs uitgeloofd en in dat kader in maart 2016 de tentoonstelling “Passie” geopend.
De kunstprijs wordt sinds 2013 jaarlijks door het advocatenkantoor uitgereikt aan een kunstenaar die er toe doet en wiens kunst aansluit op het thema van dat jaar. Het idee is geboren vanuit een persoonlijke interesse in kunst en cultuur en met de gedachte dat de culturele wereld die van het bedrijfsleven kan versterken. De prijs werd twee jaar achtereen door het Cultuurfonds Leiden ondersteund, maar staat nu geheel op “eigen benen”. Een tweede Leidse ondernemer met een groot cultureel hart heeft de prijs in 2016 als co-organisator ondersteund: Interpulse Automatisering. Beide ondernemers droegen zo op hun eigen wijze een steentje bij aan het bloeiende Leidse culturele leven. De genomineerden voor de kunstprijs 2016 waren: Tessa de Swart (Leiden), Toon Berghahn (Amsterdam), Dieuwke Spaans (Amsterdam) en Robbert Pauwels (Leiden).
Tessa is dichteres, performer, en tekenares. Een belangrijk thema binnen haar werk is de liefde en het onbereikbare ervan. Ze schreef tijdlang liefdesgedichten met krijt op de Rembrandtbrug in Leiden en een serie brieven aan de zee.
Toon schildert en is opgeleid aan de Rietveld academie en de Aki. Na een periode van landschappen concentreert hij zich sinds enige tijd op binnenruimtes. Zijn werk verbeeldt de macht van het schilderij als illusie van verf. Aan de muren hangen grote abstracte schilderijen, vol grandeur. Maar behalve deze echo’s van het modernisme, zijn de zalen leeg, de sfeer sinister. Ze missen de aanwezigheid van mensen, of wij moeten het zijn: de toeschouwer. Zijn bevlogenheid en passie voor de schilderkunst spat er vanaf.
Dieuwke (coutesy galerie tegenboschvanvreden) heeft na de vooropleiding in Arnhem onder meer de Rijksacademie gedaan. De laatste jaren toont ze de sporen van de geschiedenis in collages, die ze consciëntieus samenstelt uit wat ze zelf ‘alledaagse beelden’ noemt. Ze verzamelt, knipt, plakt, ordent en interpreteert met grote precisie tot ze een losgezongen, nieuwe wereld geschapen heeft uit het oude materiaal. Dieuwke toont in haar werk een grote passie voor het werkproces. De weg ernaar toe is net zo belangrijk als het resultaat.
Robbert is beeldhouwer en probeert met zijn beelden de toeschouwer te verleiden. Zijn beelden werken als eye candy voor de toeschouwer en lokken de kijker naar het werk. Hij speelt met de klassieke thema’s binnen de beeldhouwkunst, de zwaartekracht en het verval.
De jury bestond ook in 2016 uit Meta Knol (directrice Lakenhal Leiden), Sandrine van Noort (Galerie LUMC Leiden) en Manon Renken (advocaat en initiatiefneemster van de kunstprijs). De curator was de bekende Leidse kunstenaar Maurice Braspenning. De kunstenaar die de prijs in de wacht sleepte kon rekenen op een enorme wisselbeker, een fijn geldbedrag van € 1.500 en een deskundig geschreven juryrapport. Uit voorgaande jaren is gebleken dat de kunstenaars met dit rapport minstens zo blij waren als met de geldprijs. De kunstprijs is op vrijdag 18 maart 2016 feestelijk uitgereikt, aan de Steenschuur 14 in Leiden. De daarbij behorende tentoonstelling “Passie” was vanaf die dag op de zondagen tussen 12:00-16:00 (en zaterdag 19 maart) te bewonderen en door de weeks op afspraak.
De winnaar!
Door de jury, bestaande uit Meta Knol (directrice Lakenhal), Sandrine van Noort (LUMC galerie) en Manon Renken (de Familiekamer), is kunstenaar Robbert Pauwels tot winnaar uitgeroepen!
Hier kun je het juryrapport, geschreven door Sandrine van Noort en Meta Knol, lezen.