“De Familiekamer Advocaten & Mediators organiseert periodiek de FamiliekamerKunstprijs”
Het huwelijk tussen mensen van gelijk geslacht: 20 jaar!
1 April 2021
Dit nieuwsbericht kan verouderd zijn doordat inmiddels (wets-)wijzigingen hebben plaatsgevonden.
Johan Cruijff, de coffeeshop naast de speeltuin, Rembrandt, eindeloze bollenvelden, Radar Love van Golden Earring en DJ Tiesto. In het buitenland wordt de link met Nederland snel gelegd. Hoog tijd dat dit rijtje aangevuld wordt met een progressieve Nederlandse wetswijziging. Op 1 april 2001 legaliseerde Nederland namelijk als eerste land ter wereld het huwelijk tussen mensen van gelijk geslacht. Vandaag twintig jaar geleden werden de eerste vier stellen door burgemeester Job Cohen in de echt verbonden.
Na Nederland volgden meer landen, zoals Zuid-Afrika (2006) en Frankrijk (2015). In de Verenigde Staten oordeelde het Hooggerechtshof in juni 2015 dat het recht om te huwen van paren van gelijk geslacht volgt uit de grondwet. Duitsland (2017) en Taiwan (2019) legaliseerden het huwelijk ook.
In de praktijk leidt de openstelling van het huwelijk nog wel tot strubbelingen. Kent u de weiger-ambtenaar nog die geen mensen van gelijk geslacht wilde trouwen? Sinds een wetswijziging in 2014 is voor deze ambtenaar geen plek meer. En kan een banketbakker weigeren een bruidstaart te bakken voor een paar van gelijk geslacht? Een afweging tussen het recht om religie vrij uit te oefenen en het verbod op discriminatie volgt. Het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten geeft de banketbakker in dit specifieke geval gelijk.
Ook staan de rechten van de LGBTQ-gemeenschap in veel landen nog altijd onder druk. Polen verbood enkele weken geleden de adoptie door paren van gelijk geslacht. Russische wetgeving over een LGBTQ-voorlichtingsverbod aan kinderen werd enkele jaren geleden door het Europees Hof in strijd geacht met het EVRM. In landen als Saoedi Arabië en Yemen staat de doodstraf op relaties tussen mensen van gelijk geslacht. In India is wetgeving over strafbaarstelling van relaties tussen mensen van gelijk geslacht – een overblijfsel uit de koloniale tijd – pas in 2018 gewijzigd.
Genoeg reden dus om het verhaal te blijven vertellen van de vier stellen die op 1 april 2001 voor het oog van de wereldpers in het huwelijk traden. Om stil te staan bij en trots te zijn op de vrijheid waarin wij in Nederland leven.