“Ons team bestaat uit betrokken specialisten die u professioneel terzijde staan”
Vierde column Leids Nieuwsblad
9 maart 2023
Ook deze maand heeft Manon weer een column geschreven, welke vandaag in het Leids Nieuwsblad is verschenen. Het overlijden van een dierbare maakt vanzelfsprekend veel los in een mens. Des te schrijnender is het, wanneer er dan onenigheid over de afwikkeling van zijn/haar nalatenschap ontstaat. Kun je ruzie over jouw erfenis voorkomen?
Manon schrijft elke maand een column voor het Leids Nieuwsblad waarin verschillende thema’s van het personen- en familierecht en erfrecht centraal staan. Zo krijgt u een kijkje in het leven van Manon en haar praktijk.
“IK HEB HIER EEN BRIEF VOOR MIJN MOEDER, DIE HOOG IN DE HEMEL IS”
Er woedt een oorlog, de kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter en we kampen met een klimaatcrisis, maar de media stonden de afgelopen weken bol van de berichten over de familie Hazes. Wie heeft er ruzie met wie, valt de term ‘gecremeerde kroket’ onder de vrijheid van meningsuiting en mag Rachel zich erfgenaam van André noemen of niet? We lezen er graag over. Misschien omdat het afleidt van alle zorgen en grote vraagstukken. Roddelen kan je moeilijk voorkomen, maar kan je ruzie over jouw erfenis voorkomen?
Het overlijden van een dierbare maakt vanzelfsprekend veel los in een mens. Des te schrijnender is het, wanneer er dan onenigheid over de afwikkeling van zijn/haar nalatenschap ontstaat. Toch levert het afwikkelen van een nalatenschap niet zelden ruzies tussen de betrokkenen op. Vanuit de praktijk weet ik inmiddels, dat daar vaak diepgewortelde gevoelens aan ten grondslag liggen. Oud zeer komt naar boven, structuren uit kinderjaren krijgen een andere betekenis en familietradities worden nader geïnterpreteerd. Zeker als de overleden ouder is hertrouwd en een tweede gezin achterlaat, komen bij het afwikkelen van de nalatenschap vaak veel emoties kijken. De meeste geschillen over nalatenschappen gaan uiteindelijk niet echt over het verdelen van de boedel. Boeiend, maar voor onze cliënten verdrietig, lastig en pijnlijk.
De tip om ruzies tussen erfgenamen enigszins te voorkomen is om zoveel mogelijk duidelijkheid te geven. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door voor een duidelijke administratie te zorgen en je bewust te zijn van jouw juridische positie. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd of zijn er huwelijkse voorwaarden? Ben je ondernemer en moet de zaak voortgezet worden? Ben je hertrouwd en zijn er stiefkinderen? Maak een afspraak met een notaris, een erfrecht advocaat, een fiscalist en/of een financieel planner en laat je informeren. Het testament moet door een notaris worden gepasseerd, maar deze specialisten kunnen vaak op maat adviseren. En laat in je testament een uitgebreide considerans zetten. Hierin kan je een toelichting geven of iets uitleggen. Bijvoorbeeld waarom je iemand wel of juist niet tot erfgenaam hebt benoemd of waarom je die persoon aanwijst als executeur.
Informatie over rechtszaken hoef je trouwens niet uit de Privé te halen. Al is het stiekem wel één van mijn redenen om naar de kapper te gaan, naast dat mijn haar geknipt moet worden. Vonnissen zijn namelijk openbaar en te vinden op www.rechtspraak.nl. In het vonnis van Hazes kan je tussen de regels door lezen, dat ook de ruzie tussen moeder en dochter eigenlijk over iets anders gaat. Ik zou ze graag doorverwijzen naar een goede mediator. Dan kunnen ze hun geschillen oplossen en komen ze hopelijk dichter bij elkaar.