Als plannen een Olympische sport was…

Home » Nieuws » Als plannen een Olympische sport was…

“Ons team bestaat uit betrokken specialisten die u professioneel terzijde staan”

Column Leids Nieuwsblad augustus

22 augustus 2024

Een column van mr. Nadia Bosma in het Leids Nieuwsblad.

Hoe mijn week als beginnende advocaat eruitziet? Iedere maandagochtend is voor mij een bijna ceremonieel moment. Mijn kantoor is squeaky-clean, het perfecte notebook wordt uitgekozen en de mooiste pen uit de lade getrommeld: de weekplanning wordt uitgebreid omschreven. Benodigde informatie moet worden verzameld, processtukken moeten worden opgesteld, gesprekken met (nieuwe) cliënten staan gepland en hier en daar staan zittingen op de planning. En last but not least probeer ik uiteraard mijn verplichtingen voor de beroepsopleiding door mijn planning heen te gooien. In mijn planning ben ik echter net een Australisch Olympisch breakdancer. Het idee is goed, de uitvoering vaak minder.

Tot 1,5 jaar geleden was ik nog student aan de VU. Iedereen die in de afgelopen jaren ook een studie heeft gevolgd (en laat me niet beginnen over het volgen van een studie tijdens de coronapandemie), kent het wel. De motivatie is soms wat verdwenen, het concentratievermogen ver te zoeken en je bent, kort gezegd, gewoon iets minder productief. In dat geval is hetzelfde advies overal te vinden. Je familie, Google, deskundigen, studiebegeleiders, vrienden, je buurvrouw, je kan het zo gek nog niet bedenken of je krijgt het meesterlijke advies om een goede planning te maken. Zodoende werd ik een bijna Olympisch niveau planner.

Toch wordt de advocatuur – zelfs voor Olympische planners zoals ik – niet direct geassocieerd met een strakke planning. Zodra ik als student een advocaat de vraag stelde hoe hun dag er zo al uitziet, kreeg ik altijd hetzelfde antwoord: “dat is lastig te omschrijven, mijn dag is niet echt te plannen”. Uiteraard zag ik dit als een uitdaging, maar ook ik merkte dat het maken van een goede planning in de advocatuur steeds lastiger werd. 

De dag die ik had uitgetrokken voor een processtuk bijvoorbeeld, wordt nu toch in bezit genomen door een nieuwe zaak, besprekingen behoeven net wat meer uitzoekwerk, cliënten komen plotseling langs waaien met een vraag, of voor bepaalde stukken moet ik simpelweg meer tijd nemen dan gedacht. Sommige dagen spendeer ik geheel achter de computer en vliegen de processtukken uit mijn vingers en op andere dagen zit ik in de auto op weg naar het kantoor van een collega voor een viergesprek.

Als plannen een Olympische sport was, dan was ik als een Australische breakdancer. Het idee is goed, de uitvoering minder. De advocatuur is dus niet hét beroep voor jou als jij enorm graag een mega strakke planning wil volgen. Wél voor de multi-taskers (exhibit A: je was de was aan het doen, maar staat nu ineens de vaatwasser uit te ruimen en je hele appartement te stofzuigen) onder ons. Neem uiteraard ook niet té veel van mij aan, want wie weet is jouw planningsvaardigheid wél een gouden medaille waard.

Meer nieuws

Wij zijn u graag van dienst!

Andere vraag?
Bel 071 – 512 60 50