Column juni Leids Nieuwsblad

Home » Nieuws » Column juni Leids Nieuwsblad

“Ons team bestaat uit betrokken specialisten die u professioneel terzijde staan”

Column juni Leids Nieuwsblad

8 juni 2023

Een nieuwe column in het Leids Nieuwsblad van vandaag, geschreven door Manon, over een thema van het personen- en familierecht en erfrecht. Een kijkje in het leven van Manon en haar praktijk.

VERRASSING!

Verrassing! Dat hoorde mijn cliënte door de telefoon. Een paar jaar geleden zag zij dat er een groot geldbedrag op haar rekening was bijgeschreven. Ze had de gulle geefster, haar vriendin, direct gebeld om te vragen of er sprake was van een vergissing. Verrassing! Had zij toen geroepen. Voor jou omdat je me dierbaar bent. Cliënte was sprakeloos geweest en dankbaar. Maar nu, een jaar na het overlijden van haar vriendin, lag er een brief van een advocaat.

Het leven zit soms vol verrassingen, leuke en minder leuke. Deze verrassing was aanvankelijk leuk. Haar vriendin had door de telefoon verteld, dat zij meer vriendinnen en familie wilde verrassen. Ik ben oud en kan het geld niet meenemen in mijn kist, had ze hier droogjes aan toegevoegd. Haar vriendin was getrouwd geweest en had in haar jongere jaren een kinderwens gehad, maar helaas werd die nooit vervuld. Zij had echter wel een rijk sociaal leven gehad. Tot aan haar einde werd ze geregeld bezocht door een hecht kringetje van mensen, zoals haar lievelingsnichten en haar vriendinnen. Toen ze een maand of tien voor haar overlijden was gevallen en bedlegerig was geworden, werd mijn cliënte, naast vriendin, ook een beetje haar verzorgster. Ze deed boodschappen, bracht kleding naar de stomerij en hield het schema van Thuiszorg in de gaten. Ook had zij haar vriendin geholpen bij haar wens om meer schenkingen te doen.

In de brief van de advocaat stond dat hij optrad voor de executeur. De gulle geefster bleek een testament te hebben achtergelaten, met een erfstelling en een executeursbenoeming. Haar erfgenamen waren goede doelen, aan wie ze het huis naliet. Maar ze hadden ook het spaargeld moeten krijgen, aldus de executeur.  Het spaargeld bleek echter tijdens de laatste levensjaren te zijn overgemaakt naar vrienden en familie. Gezien de hoge leeftijd van de overledene ten tijde van die overmakingen, kon dit nooit de bedoeling zijn geweest, stelde de executeur. Volgens hem was er sprake geweest van misbruik en moest het geld worden teruggestort.

De verrassing van toen zorgt nu dus voor verdriet. Helaas komen dergelijke verhalen vaker voor in mijn praktijk. Soms is er sprake van misbruik, maar soms ook niet. Het is belangrijk dat ouderen en kwetsbaren wettelijke bescherming genieten en dat er aandacht is voor ouderenmisbruik. Maar laten we het recht op zelfbeschikking niet vergeten. Ik denk aan mijn vader, inmiddels op leeftijd, maar helder van geest en in staat tot fysieke prestaties waar menig leeftijdsgenoot jaloers op is. Als hij zijn spaargeld wil weggeven aan dierbaren, dan is hem dat goed recht. Ik help daar graag bij, als dat nodig is. Ik raad gulle gevers wél aan het goed vast te leggen, bij voorkeur notarieel. Dan krijgt de verrassing geen nare nasmaak.

Meer nieuws

Wij zijn u graag van dienst!

Andere vraag?
Bel 071 – 512 60 50