“De Familiekamer Advocaten & Mediators organiseert periodiek de FamiliekamerKunstprijs”
Is het over?
18 June 2020
Dit nieuwsbericht kan verouderd zijn doordat inmiddels (wets-)wijzigingen hebben plaatsgevonden.
Boudewijn die voor de zoveelste keer vreemdgaat; David die het nooit goed kan doen bij zijn vrouw; en Joris, die zijn vriendin niet meer herkent na vele Ivf-behandelingen. De scheidingen in de Nederlandse televisieserie ‘Divorce’ zijn uit het echte leven gegrepen. Wat zijn eigenlijk de meest voorkomende redenen voor een scheiding? En hoe weet je zelf dat je een huwelijk of partnerschap definitief wilt beëindigen?
Redenen scheiding
Per maand worden in Nederland 2500 tot 3000 huwelijken en geregistreerd partnerschappen ontbonden (1). De meest opgegeven redenen voor de beëindiging van een huwelijk of partnerschap in Nederland zijn:
- op elkaar uitgekeken zijn;
- geen vertrouwen meer in elkaar hebben;
- botsende karakters;
- ontrouw en verliefd worden op iemand anders;
- onverenigbare toekomstplannen (2).
Tussen mannen en vrouwen zijn er kleine verschillen. Zo geven mannen vaker aan dat zij zijn uitgekeken op hun partner, terwijl vrouwen vaker aangeven geen vertrouwen meer te hebben in hun partner. Ook uit Amerikaans onderzoek volgen vergelijkbare redenen voor een scheiding, namelijk:
- gebrek aan commitment;
- te veel ruzie en discussie;
- ontrouw en verliefd worden op iemand anders (3).
Wel of niet, wel of niet, wel of niet…
Aan de beslissing om te gaan scheiden, gaan vaak maanden of jaren van twijfels vooraf. Een huwelijksformule of –algoritme is er helaas niet. Internationale echtscheidingsadvocaten geven wel tips om tot een beslissing te komen. Echtscheidingsadvocaat van de sterren, Lauren Wasser, adviseert cliënten een lijstje te maken van vijf dingen die zij niet kunnen doen door hun huidige huwelijk of partnerschap (4). Australisch echtscheidingsadvocaat Clarissa Rayward laat cliënten hun droomleven en huidige leven op papier zetten. Welke relationele stappen moeten genomen worden om dat droomleven te bereiken en ben je hier nog toe bereid? (5) Als bijvoorbeeld een partner één keer vreemd is gegaan, kan je nog bereid zijn het vertrouwen weer te herstellen. Is dit na een derde keer vreemdgaan ook nog het geval?
Relatietherapie
Als je er echt niet uitkomt, kan het slim zijn een relatietherapeut in de arm te nemen. Dit kan een laatste poging zijn om de relatie te redden. Ingeval dit niet lukt, kan de therapie een manier zijn om je gedachten over het beëindigen van de relatie te ordenen. Het is dan gemakkelijker een helderde beslissing te nemen.
Wat kan de Familiekamer voor je doen?
Heb je de beslissing tot een scheiding genomen? Dan kunnen de advocaten van de Familiekamer Advocaten & Mediators je begeleiden in een mediationtraject of een gerechtelijke procedure. In een kennismakingsgesprek of de mediation kan de beslissing tot scheiding aan bod komen. Zo kan je onder begeleiding van een professional je gedachten nog eens op een rijtje zetten. De Familiekamer is bereikbaar via 071-512 60 50 en secretariaat@defamiliekamer.nl. Of vul ons contactformulier in.
- https://www.cbs.nl/nl-nl/cijfers/detail/83519NED?q=scheiding
- https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82788NED/table?ts=1535446960875
- C.A. Johnson e.a., Marriage in Oklahoma: 2001 Baseline Statewide Survey on Marriage and Divorce, Oklahoma City 2001.
- L. Wasser, It doesn’t have to be that way: how to divorce without destroying your family or bankrupting yourself, New York 2013.
- C. Rayward, Splitsville: how to seperate, stay out of court and stay friends, Australia 2014.