Liefdesverdriet: van afkicksymptomen tot inktvissen

Home » Nieuws » Liefdesverdriet: van afkicksymptomen tot inktvissen

“De Familiekamer Advocaten & Mediators organiseert periodiek de FamiliekamerKunstprijs”

Liefdesverdriet: van afkicksymptomen tot inktvissen

13 August 2020

Dit nieuwsbericht kan verouderd zijn doordat inmiddels (wets-)wijzigingen hebben plaatsgevonden.

De beslissing tot een scheiding is genomen. Een scheiding kan in volledige harmonie gaan of zelfs een opluchting zijn, maar een portie liefdesverdriet zit er wel in. Hoe werken deze emoties eigenlijk? En hoe ga je hiermee om?

Een gebroken hart

De laatste jaren wordt meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de liefde en liefdesverdriet. Dr. Helen Fischer heeft MRI-scans gemaakt van een groep mensen met liefdesverdriet. In hun hersenen bleken dezelfde gebieden actief als in de hersenen van mensen die afkicken van een cocaïneverslaving. Tijdens een relatie maak je bij het zien of horen van jouw partner dopamine aan. Na het uiteengaan is het dan ook afkicken van al die dopamine-shots.

Bij sommige mensen is het verdriet zo heftig dat zij letterlijk last krijgen van hun hart. Dan is sprake van Takotsubo cardiomyopathy, of het gebroken hart-syndroom. De aandoening is genoemd naar een Japanse inktvissenval. Het hart trekt samen op dezelfde manier als de inktvis in de val zich samentrekt.

Naast deze lichamelijke reacties, spelen natuurlijk meer factoren een rol. Een stabiele factor in jouw leven valt weg. Ook het romantische beeld van samen oud worden, moet worden aangepast.

Afkicken en opbouwen

Om met het eerste verdriet om te gaan is het advies van dr. Helen Fischer: afkicken. Vermijd een periode zo veel mogelijk het contact met en de herinneringen aan je ex. Op die manier stopt je lichaam telkens opnieuw te verlangen naar de aanmaak van meer dopamine. Als er kinderen in het spel zijn, is het natuurlijk wel wenselijk over de kinderen te overleggen en tijdens breng- en haalmomenten vriendelijk met elkaar om te gaan. Zoek verder afleiding en pak een oude hobby of interesse op. Ga sporten om het gebrek aan de liefdes-dopamine op te vangen met endorfine. Val terug op je familie en vrienden.

Gebroken-harten expert Guy Winch adviseert op termijn de redenen voor de scheiding te achterhalen en te luisteren naar je partner. Op deze manier kan je de scheiding een plek geven en goed verwerken. Verhalen van andere mensen kunnen je hierbij helpen, bijvoorbeeld de korte persoonlijke verhalen op de website van de New York Times of de podcast van relatietherapeut Esther Perel (1). Ook als je kiest voor een mediationtraject om de scheiding te regelen, zullen de redenen voor het uiteengaan onder begeleiding aan bod komen.

En onthoud tijdens dit alles: je bent nooit te oud om opnieuw tot over je oren verliefd te worden!


(1) Zie de sectie ‘Unhitched’ op de website van de New York Times en de podcast ‘Where should we begin’ van Esther Perel.

Meer nieuws

Wij zijn u graag van dienst!

Andere vraag?
Bel 071 – 512 60 50