“Ons team bestaat uit betrokken specialisten die u professioneel terzijde staan”
Wat doen we met het huisdier?
18 February 2021
Dit nieuwsbericht kan verouderd zijn doordat inmiddels (wets-)wijzigingen hebben plaatsgevonden.
Tijdens de huidige Coronacrisis hebben veel meer mensen dan normaal gekozen voor een huisdier (hond of kat).
Maar wat gebeurt er met het huisdier als de baasjes besluiten te gaan scheiden? Bij wie blijft hij/zij en wie gaat voor hem/haar zorgen? Moet er een omgangsregeling komen?
Er bestaat geen wettelijke regeling als het gaat om een omgangsregeling met een dier. Ondanks dat, betekent dit niet dat partners onderling geen omgangsregeling overeen zouden kunnen komen. Een huisdier is immers onderdeel van een gezin. Het is daarom voor de baasjes vaak lastig te bepalen wat er met een dier moet gebeuren. Een omgangsregeling met het huisdier biedt dan een mooie uitkomst. Er wordt als onderdeel van het echtscheidingsconvenant een omgangsregeling met het dier opgenomen.
Let op dat er niet alleen afspraken worden gemaakt over de omgangsregeling, maar ook over de dagelijkse en incidentele kosten van het huisdier.
Ter informatie: een dier wordt in beginsel gezien als een object. Dit betekent eigenlijk dat een bij scheiding het dier moet worden “verdeeld” conform het Nederlands huwelijksvermogensrecht. In een later nieuwsitem komen de verschillende huwelijksvermogensregimes en de verdeling bij echtscheiding aan de orde. Deze uitleg zal ook meer inzicht geven in de “verdeling” van een huisdier.
Samenvattend: dieren zijn eigenlijk objecten die conform het Nederlands huwelijksvermogensrecht “verdeeld” zouden moeten worden. Maar, het is altijd mogelijk daarvan af te wijken en een omgangsregeling voor het dier overeen te komen, zodat de partners over en weer ook na de echtscheiding plezier kunnen hebben van het huisdier.